Σελίδες

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

.Jane Doe

Μετά απο μια μεγάλη διακοπή, η στήλη μας επανέρχεται με νέα συνέντευξη και κριτικές. Αυτή την εβδομάδα φιλοξενουμε τους Jane Doe απο την πολυαγαπημένη Θεσσαλονίκη 'Heaven For Dogs'

_Τι ακριβώς σημαίνει το όνομα σας;
Jane Doe ονομάζουν στις Η.Π.Α. τα πτώματα γυναικών που δεν έχουν πάνω τους κάποιο στοιχείο που να αποκαλύπτει το όνομα τους. Ξαναβαπτίζονται στο θάνατο. Για εμάς είναι μια πολύ ωραία αυλαία που πέφτει μπροστά από τα ονόματα μας και βοηθάει να μην ασχολείται κανείς με εμάς αλλά με αυτά που κάνουμε.

_Ποιες οι προσδοκίες σας από το νέο σας δίσκο και ποια η ανταπόκριση από το κοινό σας; Στην αρχή τον διαθέσατε δωρεάν μέσω internet, σας ωφέλησε αυτό;
Οι προσδοκίες μας τελείωσαν (για την ώρα) όταν τελείωσε ο δίσκος. Αυτό ήταν που θέλαμε να κάνουμε και αυτό έγινε με απόλυτη επιτυχία (μετα μέτρα αυτού που θεωρούμε εμείς επιτυχία). Φυσικά και μας ενδιαφέρει το να φτάσει η δουλειά μας σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται (γι' αυτό άλλωστε διαθέσαμε και το δίσκο δωρεάν, και τα 2500 downloads είναι μεγάλο παράσημο για μας),όμως δεν μπορεί κάποιος να μετρά την ανάγκη του να δημιουργήσει κάτι,οτιδήποτε, με μέτρα και σταθμά που αναλύονται σε πωλήσεις, fans και χρήματα, αυτά είναι για τους Ονιράμα και το Χατζηγιάννη. Και ειλικρινά δεν ξέρω τι σημαίνει 'το κοινό μας', υπάρχουν κάποιοι που τους άγγιξε η μουσική μας,αυτό είναι τεράστιο βάρος και μου αρκεί, δεν θέλουμε να έχουμε δικό μας κοινό, θέλουμε ανθρώπους που απλά βρίσκουν μια φωνή παραπάνω να συμφωνεί με τη δική τους.

_Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τη Run Devil Run και ποια η σχέση σας μέσα στην εταιρία;
Μας πέρασαν από μία οντισιόν και ανάμεσα από τετρακόσιες μπάντες επέλεξαν εμάς. Ήταν σκληρή η δοκιμασία αλλά νομίζω βγήκαμε πιο δυνατοί και με ένα συμβόλαιο εκατομμυρίων. Η σχέση μας είναι όπως όλες οι σχέσεις αφεντικού-υπαλλήλου, μας δίνουν εντολές και εμείς ακολουθούμε: πώς θα ντυθούμε,πόσα ρεφρέν θα έχουν τα τραγούδια μας, ποιος από εμάς θα είναι ο μυστήριος της παρέας και άλλα τέτοια.

_Πείτε μας δυο λόγια για τις πρώτες σας μέρες ως μπάντα.
Δυο λόγια δεν φτάνουν. Όλη η αλήθεια θα μαθευτεί σε μερικά χρόνια που θα κυκλοφορήσει η βιογραφία μας. Έχουμε απ' όλα: αλλαγές μελών,διαφωνίες, τσακωμούς, γυναίκες να μπαίνουν στη μέση, sex, drugs and rock n' roll.Όταν απομυθοποιήθηκαν όλα μέσα στο κεφάλι μας, τότε μπορέσαμε και να δουλέψουμε.

_Αγαπημένες ελληνικές μπάντες και γιατί τις προτιμάτε;
Μας αρέσουν όλα τα συγκροτήματα που αναπνέουν κάπως πιο δροσερά από τα υπόλοιπα: Prefabricated Quartet,Boomstate, Accra Minoa, Bad Mathematics. Σχήματα που πρώτα τους νοιάζει να γεννήσουν πράγματα και μετά να τα μοιραστούν, πρώτα να φιλτράρουν όσα αγαπούν και να τα κάνουν δικά τους και μετά να τα παρουσιάσουν,πράγμα απίστευτα πολύτιμο και δύσκολα πραγματοποιήσιμο.

_Στην Ελλάδα του 2008,κατά πόσο μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας σαν μέλη μιας οικονομικά αυτόνομης μπάντας;
Δεν μπορούμε. Δεν θέλουμε. Αν αρχίσεις να εξαρτάσαι οικονομικά από κάτι μετά πέφτεις στην ανάγκη να το συντηρήσεις. Φυσικά και θέλουμε να μην βάζουμε από τη τσέπη μας και να μην είναι αυτή η πρώτη μας έγνοια όταν θα θελήσουμε να κανονίσουμε πχ μια συναυλία, όμως τα μεγαλύτερα μουσικά εγκλήματα γίνονται επειδή κάποιοι βάλανε κάτω απ' τη λέξη επάγγελμα, τηλέξη τραγουδιστής, μουσικός κ.ο.κ. Με τίποτα δεν κατηγορώ όσους το βλέπουν βιοποριστικά, όμως αφού εμείς μπορούμε ας το κάνουμε έτσι.

_Τι μπορεί να εμποδίσει τον στόχο αυτό;
Τα πάντα. Σε αντίθεση με τη ρήση του Coelho, όταν κάτι το θέλεις πάρα πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί εναντίoν σου. Νομίζω όμως πως αυτό είναι και το φυσιολογικό στο σύγχρονο κόσμο, να είσαι εσύ εναντίoν όλων, και μέσα σε όλα να προσπαθείς να κρατήσεις και την όποια ηθική σου. Τα πάντα είναι φτιαγμένα έτσι,και δεν αναφέρομαι μόνο στη μουσική, ώστε λίγο λίγο να νερώνεις το κρασί σου μέχρι να γίνεις ένα με αυτά και να σου αρέσει ή να γίνεις ένα με αυτά και να σιχαθείς τον εαυτό σου. Αν υπάρχει κάτι άλλο; Φυσικά, αλλά είναι τρομερά επώδυνο. Πόσοι είμαστε πυροβάτες σε αυτό τον κόσμο;

_Το πιο τρελό πράγμα που σας έχει συμβεί σε μία συναυλία;
Ξέρω ΄γω; Η διαδικασία μιας συναυλίας είναι από μόνη της μια τρέλα. Εκτίθεσαι και δέχεσαι ριπές από παντού, προσωπικά αν δεν βυθιζόμουν στον κόσμο μου δεν θα το άντεχα. Για άλλου είδους γεγονότα; Να μας περιμένουν φασίστες έξω από εκεί που παίζουμε, να ανεβαίνουν άτομα στη σκηνή και να καταστρέφουν τα πάντα, να μας γιουχάρουν. Συμβαίνουν σε όλους, γιατί όχι και σε εμάς.

_Αν σας πω Heaven For Dogs, τι σας έρχεται στο μυαλό;
Απόγνωση, ηλιαχτίδες, δέρμα, ακροβάτες, χρόνος και πάνω από όλα ένας παράδεισος για σκύλους και μια κόλαση για ανθρώπους.

_Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην ελληνική σκηνή, ποιο θα ήταν αυτό;
Τίποτα απολύτως. Έχουμε αυτά που μας αξίζουν, δυστυχώς εδώπέρα ισχύει το δίπλα στα ξερά καίγονται και τα χλωρά αλλά και το δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα. Οι μέτριοι είναι πάντα κερδισμένοι.

_Με ποια μπάντα θέλετε οπωσδήποτε να παίξετε;
Μόνο μία; Αν και δεν έχουμε καμία σχέση με τους παρακάτω, θα θέλαμε να ανοίξουμε μια συναυλία τους: Bob Dylan, Residents,Pixies, Sigur Ros.

_Πώς σας φαίνεται στις μέρες μας η indie σκηνή;Νομίζετε ότι έχει οριοθετηθεί ή παραμένει ακόμα ανεξάρτητη;
Εξαρτάται τι θεωρούμε indie. Στην Ελλάδα φυσικά και υφίσταται ο όρος. Τα νούμερα είναι μικροσκοπικά και ταπεινά. Θυμάμαι πως οι Sigur Ros είχαν κερδίσει το βραβείο καλύτερης ανεξάρτητης μπάντας έχοντας πουλήσεις 500.000 αντίτυπα. Εδώ πέρα να κάνεις δεύτερη έκδοση (πες 500-1000 αντίτυπα) είσαι κατευθείαν mainstream. Γελοίες καταστάσεις, γελοίοι όροι, που φαίνεται απασχολούν περισσότερο από το τι μουσική παίζεις. Πουλάς; Είσαι αυτό, δεν πουλάς; Είσαι το άλλο.

_Θα θέλατε να μας πείτε κάτι για τη δημιουργία του artwork σας;
Το καλλιτεχνικό κομμάτι το ανέλαβε ένας πολύ ταλαντούχος νεαρός, ο Ηλίας Αντωνίου, που τον ανακαλύψαμε στο myspace. Λόγω ανακατωσούρας δεν μπήκε ποτέ το όνομα του στο cd,οπότε αισθάνομαι υπόχρεος να τον ευχαριστήσω εδώ και να του ζητήσω συγνώμη.Στον δεύτερο δίσκο θα αναφέρεται στο εξώφυλλο.
Η ιδέα για το πακέτο του cd και το σχέδιο στο εξώφυλλο είναι της Run Devil Run, που κάτι τέτοια τα προσέχει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Μπράβο στον Ηλία Αντωνίου λοιπόν απίστευτο artwork

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ
Πρίν την έκδοσή του, το Heaven for Dogs είχε αποκτηθεί μέσω downloading και είχε αγαπηθεί απο περίπου 2,500 χρήστες. Άλλο ένα alternative διαμαντάκι απο την ανεξάρτητη, Θεσσαλονικιά, RunDevilRun. Το Heaven for Dogs δέν είναι κάτι ρηξικέλευθο, παρ'όλα αυτά είναι φρέσκο, κολλητικό, και περιέχει μελωδίες αξιοπρόσεκτες. Απαραίτητο για κάθε δισκοθήκη με προσανατολισμό αυτήν τη σκηνή.

Τραγούδι-Πρόταση:The Bank Anthem, My Name Was Always Water
===========================
Links: www.myspace.com/janedoegreek

===========================